Koristni nasveti

Pri načrtovanju moderne kuhinje po meri upoštevajte minimalne priporočljive razdalje med elementi.

Upoštevanje priporočil glede minimalnih razdalj med elementi in drugimi objekti vam bo mogočilo nemoteno uporabo moderne kuhinje po meri. Tako naj bi bili zgornji elementi postavljeni vsaj 50 cm nad delovno ploščo; za kuhinjske nape znaša ta razdalje 65 cm, za plinsko kuhališče pa 75 cm. Razdalja med dvema nizoma kuhinjskih elementov pa naj bi znašala med 90 cm in 120 cm.

Delovni centri naj bodo organizirani v pravilnem zaporedju.

Moderne kuhinje po meri je potrebno načrtovati tako, da boste imeli, če se le da, vsak trenutek tako rekoč vse pri roki. V dobro načrtovani in izkoriščeni kuhinji naj vsota razdalj med tremi glavnimi delovni centri, ti. delovni trikotnik (hladilnik, pomivalno korito, kuhalna plošča) ne bi znašala več kot 660 cm.

Pri načrtovanju moderne kuhinje po meri je potrebno upoštevati glavne delovne centre: shranjevanje živil, priprava živil, kuhanje in peka, shranjevanje kuhinjske posode in pripomočkov, čiščenje posode.

V kuhinji za desničarja naj bi si elementi sledili od leve proti desni v naslednjem zaporedju:

  • prostor za shranjevanje živil,
  • delovna površina za pripravo hrane (umazani del, npr. predpriprava zelenjave, itd.)
  • pomivalno korito s površino za odcejanje, smetnjakom in pomivalnim strojem,
  • prostor za toplotno obdelavo hrane,
  • odstavna površina,
  • omara za vgradne pečice,
  • prostor namenjen serviranju hrane.

Ne pozabite preveriti višine oken.

Če nameravate kuhinjske elemente namestiti tudi pod okno, izmerite razdaljo med tlemi in okensko polico. Ta razdalja istočasno predstavlja maksimalno višino omaric. Možno je, da pod okno ne boste mogli namestiti standardno visokih elementov, so pa zato moderne kuhinje po meri, prava rešitev tudi za tak primer.

Pozorni bodite tudi, če želite pred oknom namestiti pomivalno korito. Pipa namreč ne sme ovirati odpiranja okna. V takih primerih se lahko odločite za ti.  preklopne armature – pipe, ki jih lahko zložite, preden odprete okno.

Štedilnika oz. kuhalne plošče ali pomivalnega korita ne postavljajte neposredno k zidu ali k visoki omari.

Kuhanje na kuhalni plošči, postavljeni neposredno ob zid ali omaro, je otežkočeno in nepraktično, poleg tega pa se omara oz. zid, med kuhanjem maže in pregreva. Na strani kuhalne plošče ob zidu oz. omari namreč ne boste mogli uporabljati večjih posod, oteženo pa vam bo tudi mešanje, saj boste s komolcem zadevali ob steno.

Podobno velja za pomivalno korito, pri uporabi katerega bi se ob postavitvi neposredno k zidu ali visoki omari, stena neprestano močila.

Kuhalne plošče oz. štedilnika ali pomivalnega korita ne postavljajte na konec kuhinjskega niza.

Taka razporeditev je problematična tako z vidika varnosti kakor zaradi same funkcionalnosti. V primeru take postavitve se kaj lahko pripeti, da se posoda prevrne. Tudi sama tla se pri taki postavitvi bolj mažejo (voda, maščoba) in s tem predstavljajo večjo nevarnost za zdrs oz. padec.

Pomanjkljivost predstavlja tudi pomanjkanje odlagalne površine, zaradi česar je delo ob taki postavitvi precej nepraktično.

Pomivalni stroj postavite ob element s pomivalnim koritom.

V nasprotnem primeru boste namreč mazali in močili tla vsakič, ko boste zlagali umazano posodo v stroj. Praktično je tudi, če je v bližini pomivalnega stroja predal oz. prostor z odpadki

Kuhinjska vrata naj bodo pomična ali z odpiranjem navzven.

Pri vratih, ki se odpirajo v kuhinjo, prihaja do zadevanja vrat v odprte kuhinjske elemente (predali, pečica, vrata omare), ki se tako lahko poškodujejo. Tako odpiranje pa je tudi nevarno, saj se lahko zgodi, da vas nekdo, ki je ravno odprl vrata, z njimi zadane, zaradi česar se polijete z vročo vsebino posode, ki jo prav takrat prenašate.

Najboljša in najbolj varna izbira so vsekakor vrata z odpiranjem navzven ali pa pomična oz. drsna vrata. V kolikor taka rešitev za vas ni izvedljiva, predlagamo, da za kuhinjo naročite vrata s steklom, ki bodo tistemu, ki vstopa v kuhinjo, omogočila, da opazi morebitni odprt kuhinjski element ali osebo pred vrati.

Premišljeno izberite mesta za električna stikala in vtičnice.

Pri odločanju o tem, kam namestiti električna stikala in vtičnice se zavedajte tega, da ob steno s stikalom ne morete postaviti visoke omarice.

Hladilnik postavite ob odstavno površino.

Hladilnik postavite tako, da bo ob njem dovolj velika odstavna površina za odlaganje živil. Pomembno je tudi, da se vrata hladilnika odpirajo nemoteno.

Izkoristite lahko tudi prostor, kjer je radiator.

V primeru, da prostor, namenjen kuhinji, ni ravno velik, boste najbrž želeli pametno izkoristiti prav vsak centimeter. Če je na steni, na katero ste nameravali postaviti kuhinjske elemente, radiator, imate na voljo dve rešitvi. Nad radiator se lahko namesti pult, ki ga uporabljate kot delovno površino. Da bi toplota normalno krožila po prostoru se v pult nad radiatorjem vgradi prezračevalno režo.

Drugo rešitev predstavlja omarica, ki je postavljena pred radiator, pri čemer pa zgornji del pulta sega do zidu. Tudi v tem primeru se v pult vgradijo prezračevalne reže. Tako zrak vstopa pod omarico in izstopa skozi reže na zgornji strani pulta.

Izkoristek toplote bo pri uporabi takih rešitev sicer nekoliko slabši, bo pa zato vaša kuhnja bolje izkoriščena in funkcionalna.

Poskrbite za pravilno osvetlitev delovnega mesta.

Dobro je, če imajo moderne kuhinje po meri dovolj naravne svetlobe. Neposredna sončna svetloba je sicer lahko tudi premočna ali celo moteča, vendar  se da to rešiti z zunanjimi senčili.

Da bi se izognili senci lastnega telesa na delovni površini, mora svetloba, ki osvetljuje delovno mesto prihajati z leve strani in ne izza hrbta. Najboljšo rešitev predstavljajo luči na spodnjem robu visečih omaric in luči v sklopu kuhinjske nape.