OSTALI PROSTORI

DNEVNE SOBE

shutterstock_123127165V sodobno zasnovanih stanovanjih in hišah so kuhinja, dnevna soba in jedilnica nemalokrat združeni v en sam prostor, ki predstavlja središče dogajanja. Ti prostori so običajno odprti in zračni ter neovirano prehajajo drug v drugega.Ravno zaradi teh neopaznih prehodov se smernice v razvoju kuhinjskega pohištva pogosto uporabljajo tudi pri oblikovanju oz. izbiri pohištva za druge prostore. Da bi se ustvarila harmonična podoba večnamenskega prostora (kuhinje, jedilnice in dnevne sobe), lahko uporabimo enotne materiale, bave, ročaje in značilne linije. Lahko pa seveda uporabimo le katerega oz. nekaj od naštetih elementov.

 

 

shutterstock_45704065

Za sodobne dnevne sobe je značilna horizontalna postavitev polic in omaric, ki jo lahko prekine vertikalni element. Pogosto so pohištveni elementi v dnevni sobi nameščeni viseče (brez nog, pritrjeno neposredno na steno). Taka postavitev je primerna tudi za manjši dnevni prostor, saj ob visečih elementih nimamo občutka, da bi bila soba prenapolnjena s pohištvom.

JEDILNICE

shutterstock_70109734Jedilnica predstavlja nekakšno srce doma in pomembno stičišče družine, saj je to prostor, v katerem se vsaj enkrat dnevno skupaj zberejo vsi družinski člani.

Sodobno jedilnico zaznamujeta umirjena eleganca in minimalizem s čistimi in ravnimi ali rahlo zaobljenimi linijami. Seveda pa pri opremljanju in izbiri pohištva ne gre zgolj slediti trendom oz. modnim smernicam, temveč je dobro prisluhniti predvsem lastnim željam in okusu, pri izbiri materialov pa je dobro izbrati take, ki bodo zagotavljali udobje in prijetno počutje.

Velikost jedilnice naj bo sorazmerna velikosti stanovanja oz. hiše, ob njenem načrtovanju pa je potrebno imeti v mislih tudi način življenja družine (kaj vse bomo v jedilnici poleg uživanja obrokov počeli). Manjši prostor kot imamo na razpolago, bolj racionalno ga je potrebno izkoristiti.

V jedilnico lahko poleg mize in stolov postavimo tudi kakšno nizko omarico, predalnik ali vitrino. Tipično jedilniško omaro predstavlja kredenca, ki lahko obogati tudi sobodno jedilnico.

PREDSOBE

Ko prvič vstopimo v stanovanje ali hišo, si ustvarimo prvi vtis. Da bi goste navdušili že ob vstopu v predsobo in da bi se tudi sami počutili prijetno, poskrbimo, da preprostor okusno opremimo.

Predsoba je običajno najmanjši prostor v domu, zato je še toliko bolj pomembno, da je pohištvo praktično in funkcionalno. Če prostor to dopušča, vanj umestimo garderobno omaro, v nasprotnem primeru pa le omarico za sezonske čevlje in obešalnik za plašče in jopiče. V skoraj vsaki predsobi najdemo tudi ogledalo, ki je praktično, prostor pa tudi optično poveča. Priročno je tudi, če je v predsobi dovolj prostora za stol ali klop za preobuvanje.

Lepo je, če tudi predsoba odraža stil, v katerem je sicer opremljeno stanovanje oziroma hiša. Zato naj bo pohištvo v tem prostoru usklajeno z opremo v drugih delih doma.