Z otokom

shutterstock_71042041Moderne kuhinje po meri z otokom so primerne predvsem za večje prostore.

V zadnjem času je tovrstnih kuhinj čedalje več. Pri novogradnjah se pogosto pojavljajo zelo veliki dnevno bivalni prostori, ki združujejo kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. V tako velike prostore lahko brez težav vnesemo kuhinjski sklop v obliki otočka.

Prostor mora biti torej dovolj velik, da se bodo lahko kuhinjski elementi (predalniki, omarice, hladilnik, pečica) nemoteno odpirali. Okrog otočka naj bi bilo tako najmanj 1 meter prostora; to je pomembno tako z vidika praktičnosti (odpiranja elementov), kakor tudi z estetskega vidika. Če je prostor premajhen, otoček ne bo prišel tako do izraza, poleg tega pa bo kuhinja delovala preveč natrpano.

Kuhinjski otok je samostojna enota, ki jo lahko uporabljamo v različne namene. Spodnji elementi so lahko namenjeni shranjevanju, zgornji del pa predstavlja delovna oz. odlagalna površina. Zgornji del kuhinjskega otoka je mogoče spremeniti tudi v manjšo jedilnico z barskimi stoli. Lahko pa otok izkoristite tudi kot prostor za kuhalno ploščo, pečico, pomivalno korito ali pa pomivalni stroj. V kolikor se odločite na otok namestiti kuhalno ploščo, je potrebno nad njo namestiti tudi napo. Na sliki lahko vidimo primer take moderne kuhinje.